Uiteindelijk krijgt elke vrouw er mee te maken: de overgang. Maar er is bij veel mensen weinig bekend over de leeftijd waarop vrouwen in de overgang kunnen komen of de heftige klachten die er soms bij komen kijken. Hiervoor wordt deze week meer aandacht gevraagd tijdens de Week van de Overgang.

De overgang is de periode waarin de menstruatie onregelmatig wordt en uiteindelijk helemaal stopt. De laatste ongesteldheid is de menopauze. Vrouwen zijn gemiddeld 51,4 jaar oud als ze daarin terechtkomen. Maar bij 200.000 vrouwen komt de overgang al voor hun veertigste.

Overgangsconsultant Desiree Tijhuis ziet veel van dat soort vrouwen in haar praktijk. “Ik heb wel eens vrouwen van begin 40 op consult die al forse overgangsklachten hebben”, zegt Tijhuis tegen EditieNL. “Ze hangen dat vaak op aan andere dingen zoals stress en puberende kinderen, maar zijn eigenlijk al in de overgang.”

Burn-outklachten en depressie

En dat terwijl de overgang wel iets is om serieus te nemen. “Vrouwen kunnen echt heftige klachten krijgen”, zegt Tijhuis. “Ze kunnen depressief worden, burn-outklachten krijgen of minder zin in seks hebben.”

Ook fysiek kan de overgang een hoop ellende met zich meebrengen. Klachten zijn bijvoorbeeld opvliegers, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Een flinke impact dus voor veel vrouwen. “Het lichaam is echt aan het reorganiseren.” De overgang kan tussen de vijf en de vijftien jaar duren.

Meer aandacht

De organisatoren van de Week van de Overgang willen dat er meer aandacht komt voor de overgang. “Wij merken dat er veel onbekendheid is over de overgang en wat het voor vrouwen kan betekenen”, zegt Liesbeth Josiassen tegen EditieNL. “Er wordt soms zelfs wat lacherig over gedaan. Vrouwen weten vaak zelf ook niet precies wat er gebeurt.” En die onbekendheid kan bijvoorbeeld voor een uitdaging op de werkvloer zorgen, als vrouwen door de overgangsklachten minder goed functioneren.

Josiassen benadrukt onder meer het belang van je leefstijl tijdens de overgang. “Minder stress, een gezond gewicht, genoeg bewegen, matig alcoholgebruik en niet roken is zeker dan goed voor de gezondheid. Ook hormoonbehandelingen zijn te overwegen.”

Bron: RTL nieuws

Neem contact met ons op 026 389 1753

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief