De overgang en bewegen

Dr. Magda Armeanu Gynaecoloog
17 september 2016

Wij weten allemaal dat activiteiten in de buitenlucht, bewegen en sporten gezond zijn. Zeker tijdens de overgang. Er is echter veel discussie over de benodigde hoeveelheid dagelijkse beweging, die bij zou dragen aan een betere gezondheid. Vrouwen hebben een verhoogd risico op hartziekte en botontkalking wanneer hun oestrogeen spiegel na de menopauze sterk gedaald is. Daarom is preventie door een aangepaste levensstijl voor de vrouw boven de 45 jaar onontbeerlijk.

Recent zijn enkele belangrijke wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd. Die concluderen dat wij veel meer zouden moeten bewegen dan de tot nu toe door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) aanbevolen aantal uren per week.

In het tijdschrift The Lancet werd in september 2016 een metanalyse gepubliceerd over de associatie tussen het aantal uren dagelijks zitten en het aantal uren dagelijks bewegen en de kans om te overlijden bij 1 miljoen vrouwen en mannen. Het blijkt dat 60-75 minuten matig tot zeer intensief bewegen elke dag de schadelijke gevolgen kan tegengaan zelfs wanneer men 8 uur zittend werk doet.

In het tijdschrift British Medical Journal werd in augustus 2016 een metanalyse gepubliceerd waarin het effect van bewegen werd bestudeerd om het risico te verlagen op borstkanker, darmkanker, hartinfarct, beroerte en suikerziekte. De auteurs concluderen dat deze risico’s dalen als men minimaal 90 minuten elke dag beweegt.

Hoe kan een werkende vrouw die dagelijkse 90 minuten bewegen voor elkaar krijgen in de drukte van alledag? Een voorbeeld zou kunnen zijn : 10 minuten trappen lopen, 25 minuten fietsen of wandelen, 20 minuten tuinieren, 15 minuten stofzuigen en 20 minuten sporten. In plaats van fietsen met de auto elke dag naar de sportschool gaan en dan 45 minuten intensief een les fatburning kan natuurlijk ook!

Vrouwen in de overgang moeten bewust worden dat dagelijks bewegen essentieel is voor hun gezondheid. Natuurlijk is 90 minuten dagelijks bewegen niet het enige wat wij nodig hebben om ziektes te voorkomen. Gezond eten met veel fruit en groente, noten en vis is minstens zo belangrijk. Een goed nachtrust is de voorwaarde om deze gezonde en actieve levensstijl te kunnen hebben tijdens de overgang.

Door de daling van de oestrogeen krijgen vrouwen juist slaapstoornissen en klagen over verminderde energie tijdens de overgang. Oestrogeen substitutie dankzij de behandeling van een gynaecoloog kan helpen om het energie niveau tijdens de overgang te verbeteren.

Door dr. Magda Armeanu, gynaecoloog

Lees verder over de gynaecoloog bij blaasproblemen

Dr. Magda Armeanu Gynaecoloog
Auteur: Dr. Magda Armeanu is gynaecoloog van het multidisciplinaire blaasteam.
Laatste update: 17 september 2016

Neem contact met ons op